Wina do obiadu – co wybrać?

Wina do obiadu – co wybrać?

8 lutego 2019 Wyłącz przez Maria

Zanim podamy gościom wino, czy sami po nie sięgniemy, powinniśmy wiedzieć, że należy je podawać odpowiednio do serwowanych dań. Do innych potraw podajemy białe wino, do innych czerwone. Jednak dawna zasada, że do czerwonego mięsa jest wino czerwone, a do ryb wino białe, powoli przestaje mieć znacznie.

Przekonajmy się sami

Jeżeli chcemy mieć pewność, że posiłek podczas którego będziemy popijać lampkę wina, faktycznie będzie nam smakował, to musimy zyskać gwarancję, że dobraliśmy odpowiednie wino, do właściwego dania.

Najlepiej się o tym przekonamy, jeśli sami na sobie sprawdzimy, jakie wina z jakimi daniami najlepiej nam się komponują. Jeśli dojdziemy do wniosku, że tak uzyskane smaki się nawzajem uzupełniają, że dzięki takiemu połączeniu dania zyskują na znaczeniu jakościowym, to będzie to oznaczało, że dobraliśmy odpowiednie wino do przygotowanego dania, a to będzie oznaczało, że będziemy w przyszłości wiedzieli, jakie wino do obiadu podać, jeśli tylko będzie wówczas dana potrawa. Jednak nie wystarczy tylko powiedzieć, że do mięsa takie wino, a do ryb takie, ponieważ na ostateczny efekt połączenia wina z daną potrawą wpływ będzie miał również sos, jak i przyprawy, które w tych daniach zostaną wykorzystane.

Temperatura też ma znaczenie

Może się okazać, że dobraliśmy wino do obiadu według wskazówek najlepszych specjalistów w tej dziedzinie, a efekt końcowy nie będzie taki jak oczekiwaliśmy i te dania nie będą smakowały tak dobrze jak powinny.

Może się okazać, że wszystkiemu będzie tutaj winna temperatura, w jakiej dane wino zostało podane. Dlatego też, jeśli już wybraliśmy odpowiednie wina do obiadu, to warto sprawdzić, w jakiej temperaturze powinny być one podawane, tak abyśmy mieli pewność, że zostanie z nich wydobyte wszystko to co najlepsze. To ważne, bo są wina do obiadu, które powinny być podawane w 18 stopniach Celsjusza, bo tylko wówczas będziemy mogli poznać ich cały bukiet smakowy. Ale są również wina takie jak Soave, które powinno być podawane po schłodzeniu do 5 stopni Celsjusza, bo tylko wówczas poznamy jego prawdziwy smak i zyskamy pewność, że świetnie będzie się ono komponowało z podanymi potrawami.

Warto sprawdzić na własnej skórze, czy wina do obiadu, które zostały zaproponowane przez specjalistów, faktycznie nam również pasują przy konkretnych daniach. Jeśli poczujemy, że to jest to czego szukaliśmy to świetnie, jeśli nie to sami możemy sprawdzać, jakie wina do jakich dań najbardziej nam pasują.

profilaktyka.poradnikpacjenta.net.pl