Jak dobrze parzyć herbatę?

Dobrze przygotowany napar herbaciany to sposób na chwilę relaksu dla wielu ludzi. Często jednak pomijamy wiele czynników, które pozwalają na prawdziwe delektowanie się smakiem herbaty, a napój sporządzamy szybko z pominięciem wielu ważnych aspektów.

Pierwszą rzeczą na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest rodzaj herbaty. W zależności czy przygotowujemy herbatę zieloną, czarną czy czerwoną powinniśmy zastosować inną metodę przygotowywania jej.

Czarna herbata powinna być parzona w temperaturze około 95 °C i pozostawiona na 2-3 minuty. Zielona, potrzebuje najmniej czasu i najniższej temperatury – 70 °C i około1-2 minuty parzenia.

Nie bez znaczenia ma też woda, której używamy do zaparzenia napoju. Dla pewności, że smaku nie zaburzy zbyt twarda woda, powinniśmy ją wpierw przefiltrować.

Sam proces parzenia herbaty powinien mieć miejsce w odpowiednim, okrągłym czajniczku. Nie jest to tylko element dekoracyjny, ponieważ pozwala on na rozwinięcie się liści herbaty w pełni.

Liście powinno się włożyć przed wlaniem do czajniczka wody i zalać je wrzątkiem, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe.