Alternatywa dla kawy

7 października 2017 Wyłącz przez Maria

Czarna herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. To właśnie po nią (zaraz po wodzie) sięgamy najczęściej, jeśli chcemy ugasić pragnienie. Warto wiedzieć, że to właśnie tego typu suszu dotyczą wszelkie legendy i doniesienia o tym, kiedy to herbata po raz pierwszy dotarła do Europy. Występuje w wielu różnych odmianach, przez co trudno jednoznacznie opisać jej smak. Zwyczaj sięgania po filiżankę herbaty jest bardzo powszechny. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z faktu, jak znaczną ilość kofeiny (teiny) możemy w nich znaleźć.

Właśnie ze względu na to czarnej herbacie można przypisać właściwości pobudzające, podobne do tych, które wiążemy z kawą. Jednocześnie jednak czarny susz ma więcej zalet. W przeciwieństwie do kawy nie powoduje wypłukiwania z organizmu żelaza czy magnezu, a także wielu innych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W jednej porcji napoju możemy znaleźć od pięćdziesięciu do nawet dziewięćdziesięciu miligramów kofeiny. Rozbieżności w tej kwestii są uzależnione od tego, z czym wymieszane są liście wykorzystywane przy przygotowywaniu suszu. Najwięcej pobudzającej substancji znajdziemy w herbatach typu Assam.